AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİMİZİ TESLİM ETTİK

IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında AB Projelerimizi teslim ettik.

Tarih  Tarih : 18 Ocak 2010, 20:17

IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında, İpsala Belediyesi liderliğinde ve Stambolovo Belediyesi partnerliğinde hazırlamış olduğumuz "Yerel Yönetimlerde Rekreasyon Alan Değerlendirmesi, Rekreasyon Hizmetlerinin Planlanması ve Sınır Ötesi İyi Uygulamalar" isimli proje, Ziraat Odası liderliğinde ve İpsala - Stambolovo Belediyeleri partnerliğinde "Bu Bağ Bozumu Birlikte Olalım" projesi ile İbriktepe Belediyesi liderliğinde ve İpsala - Stambolovo Belediyeleri partnerliğinde "Yerel Yönetimde Ekoturizm Politikalarının Belirlenmesi ve  Ekoturizm Geliştirilmesi" isimli proje 28 Aralık 2009 tarihinde Bulgaristan Bölgesel Kalkınma Bayındırlık Bakanlığına teslim edildi.

Teslim ettiğimiz projeler ve amaçları:

Yerel Yönetimlerde Rekreasyon Alan Değerlendirilmesi, Rekreasyon Hizmetlerinin Planlanması ve Sınır Ötesi İyi Uygulamalar

Bu proje ile sınır ötesi ihtiyaçlar ve işbirliği imkanları dikkate alınarak, bölgenin rekreasyon potansiyelini belirlemeye yönelik SWOT analizleri yapılara ve yöre halkının talepleri doğrultusunda, rekreasyon planlamalarında doğal, kültürel ve tarihsel mirasın korunması sağlanacak; bunun yanı sıra ortak kaynakların da etkin bir biçimde kullanılması suretiyle yaşam kalitesini iyileştirmesi sağlanacaktır.

Genel amaçlar;

Bu projenin hayata geçirilmesi ile Bulgaristan - Türkiye sınır bölgesindeki belediyelerin rekreasyon planının oluşturulması, bölgenin rekreasyon potansiyelinin belirlenmesi, rekreasyon hizmetlerinin sunulması konularında iki ülke arasında deneyim ve bilgi paylaşımı sağlanmış olacaktır. Proje ile yerel ve bölgesel olmak üzere, gerekli olan her düzeyde ortak rekreasyon programlarının hazırlanması ve uygulanmasında sınır ötesi işbirliği teşvik edilecektir.
       Sınır ötesi iyi uygulamalar, hayata geçirilmesi ve tanıtılması ile komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi iki ülke arasında alternatif turizm imkanlarının yaratılması sağlanacaktır.
       Proje sayesinde İpsala ve Stambolovo Belediyesi ilçelerinde yaş, yetenek ve gelir durumu ne olursa olsun, her birey için spor ve boş zamanlarını değerlendirebileceği olanakları sağlayarak, tüm kent halkının projeden doğrudan faydalanmasını hedeflemektedir.

Özel amaçlar;

1- Rekreasyon hizmetlerinin yönetilmesi ve planlanması konularında iki belediye arasında bilgi alış verişinin sağlanması ve deneyim paylaşımı ve belediyelerde konuyla ilgili yetişmiş, teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek, akademik yeterliliğe sahip rekreasyon uzmanlarının yetiştirilmesi sağlanmış olacaktır.

2- Belediyeler arası uzun vadeli işbirliğini artırmak ve İpsala ve Stambolovo belediyelerinin  ve bölgedeki diğer belediyelerin konuyla ilgili kapasitelerini artırmaktır.

Proje Toplam Bütçesi: 410.022,82 Euro

Proje Uygulama Süresi: 24 Ay

Bu Bağ Bozumu Beraber Olalım

Bu proje ile ulaşılmak istenen genel hedef; bağcılığın bilinçli yapılması ve bağcılıkta yeni tekniklerin uygulanması, verimi ve kaliteyi artırmak, iki ülke arasında bağcılık konusunda bilgi ve deneyim paylaşımının sağlanması, uygulanan farklı teknolojilerin tanıtılması, çiftçilerin organik bağcılığa yönlendirilmesi amaçlanmıştır.
     Yüksek kalitede değere sahip bazı şaraplık ve sofralık üzüm çeşitlerinin kaybolmasını önlemek amacıyla her iki ülkede koleksiyon bağının kurulması amaçlanmıştır.
     Bölgede bulunan üreticileri bir araya getirerek bilgi ve deneyim paylaşımının yanı sıra, pazarlama imkânlarını geliştirmek ve bölgedeki üreticiler arasında ticareti canlandırmaktır.
      Koleksiyon bağı ile üreticilerin bölgede yetişen sofralık ve şaraplık yerli ve yabancı üzüm çeşitlerinin daha iyi tanıtılması amaçlanmıştır.

Proje Faaliyetleri
      1- İpsala ve Stambolovo Bağcılık Eğitim Programında aşağıdaki konu başlıkları ele alınacaktır.

- Bağcılığın önemi
         - İpsala'da ve Stambolovo'da bağcılık
         - Türkiye - Bulgaristan iyi uygulama örneklerinin tanıtılması
         - Bağcılığın genel kuralları
         - Bağcılığa başlamanın yasal kuralları
         - Organik tarım yönetmiyle bağcılık
         - Bağ yetiştiriciliği
         - Toprak koruma ve hazırlama, gübreleme, dikim, ilaçlama, sulama, hasat
         - Organik olarak elde edilmiş üzümlerin işlenmesi
         - Bağcılıkta ambalajlama, depolama ve taşıma, pazarlama
         - Şarap üretimi ve şarap teknikleri

2- İpsala ve Stambolovo Koleksiyon Bağı'nın kurulması

İpsala Belediyesi'ne ait taşınmazın üzerinde 20 dekar tarlaya, yörede yetişen, yetiştirilmesi uygun olan şaraplık ve sofralık yerli ve yabancı çeşitlerden oluşan koleksiyon bağı kurulacaktır.

3- Bağ bozumu şenlikleri ve daha önceden Bulgaristan'da finanse edilen bağcılık ile ilgili proje izleme ziyaret programı

4- İpsala Uluslararası Bağcılık - Şarapçılık Sempozyumu ve Sergisi

Proje Toplam Bütçesi: 281.587,37 Euro

Proje Uygulama Süresi: 24 Ay

Yerel Yönetimlerde Eko-turizm Politikalarının Belirlenmesi ve Eko-turizm Geliştirilmesi

Bu projenin hayata geçirilmesi ile Bulgaristan - Türkiye sınır bölgesindeki belediyelerin bölgesel eko-turizm politikalarını oluşturlması, bölgenin eko-turizm potensiyelinin belirlenmesi ve hizmetlerinin sunulması konularında iki ülke arasında deneyim, bilgi, eğitim paylaşımı sağlanmış olacaktır. Proje ile yerel ve bölgesel olmak üzere, gerekli olan her düzeyde ortak eko-turizm programlarının hazırlanması ve uygulanmasında sınır ötesi işbirliği teşvik edilecektir.
      Eko-turizm konusunda gerekli eğitimi vererek yerel, kültürel ve tarihi özelliklerini, ekolojik kaynaklarının gerektiği gibi kullanılması ve korunması, bu çerçevede bölgenin eko-turizme müsait alanlarının tespiti ve rezervasyonu, kaynaklarını muhafaza edilmesi, geliştirilerek kazanca dönüştürülmesi amaçlandırılmaktadır.

Proje Toplam Bütçesi: 98.521,05 Euro

Proje Uygulama Süresi: 12 Ay